onsdag 29 maj 2013

Dags för en rejäl cykelled genom centrala Nyköping!

På Facebook kunde man nyligen se bilder på politiker och tjänstemän vid Nyköpings kommun på cyklar vid Repslagaregatan. Texten berättar att "Trafikgruppen är ute o cyklar". De står och pekar och funderar...

Det krävdes inte någon större hjärnaktivitet för lista ut vad de funderar över. Repslagaregatan har visserligen cykelbanor, men det är något av ett osammanhängande pussel, massa olikaformade vägstumpar som fogats ihop till en sammanhängande cykelbana. Rätt rörigt, och ibland ganska trångt och smalt med risker för konflikter med fotgängare.

Det är förstås långt till en färdig ordentlig upprustad cykelbana. Men bara att politiker och tjänstemän är ute i verkligheten, måste ju innebära att planen åtminstone inte ligger längst ned i någon skrivbordslåda.

Tror verkligen att Repslagaregatan vore passande för satsning på en genomgående cykelled. Inte minst kan det bli en tankeställare för bilister som ibland fastnar i köer här, då de kan se hur smidigt man susar fram på två hjul utan bekymmer. Kan bli en tankeställare för en och annan stressad bilist, som kan få insyn i smartare transportvanor.

1 kommentar:

  1. Utmärkt tanke och det skulle vara bra även i andra riktningar för att få bätttre flyt i cyklingen genom stan. Jag tycker även att det är dags att cyklister lämnas företräde vid passager över bilvägar likt som för fotgängare. Man bör göra cykling så snabbt smidigt och enkelt som möjligt för att locka människor att cykla!

    SvaraRadera