söndag 6 april 2014

Cyklisterna salt-diskrimineras. Men lösningen finns redan.

Vintersäsongen är över, men fler vintrar lär det bli, även om klimatet hettas upp. Och fler cyklar lär det bli, och fler cyklar kan det bli på vintern, i synnerhet om man lyckas bättra på väglaget på vintern.
Och bättre kan det faktiskt bli.

I Nyköping har kommunen ändå en hyfsat hög ambitionsnivån för cykelbanorna under vintern, det plogas flitigt och snabbt när väl snön kommer. Men det kan bli mycket bättre, visar cykelexperten Krister Isaksson på sin blogg. Han har samlat erfarenheter och bilder från städer som kör sopsaltning av cykelbanor, något som bland annat görs i Stockholm.

Så här ser den ut, sopsaltaren i Stockholm.
Foto: Krister Isaksson
Sopsaltaren både sopar och sprider en saltlake på vägbanan, vilket gör cykelbanan både snö- och isfri. Ytterligare en bonus är att man slipper sanda vägbanan, vilket gör att man slipper det besvärliga slutet på vintersäsongen där cykelbanorna är täckta av rullgrus som påtagligt ökar risken för vurpor. 


Nyköping har en mängd cykelbanor, och det kanske är lite väl mycket begärt att alla cykelbanor ska sopsaltas. Men med en (1) sopsaltare i kommunen, och att man kör den på de mesta trafikerade cykelbanorna vore mycket vunnet, för att underlätta för att alla som vill cykla säkert på vintern.

Sedan länge har ju kommunen lastbilar som sprider salt på bilvägarna vid behov, vilket gör att det är bra väglag nästan hela vintern. Man kan ju fråga sig varför cykelbanorna inte kan få en liknande hög standard som bilisterna. Denna skillnad skulle närmast kunna kallas diskriminering av cyklisterna, i synnerhet som sopsaltaren nu finns att tillgå. Men det går att få stopp på diskrimineringen, det räcker med politisk vilja, att investera i en sopsaltare. Har vi denna vilja i Nyköping, där det absolut finns partier som säger sig vilja gynna cykling?

Finns även i Norrköping och Linköping, för politiker som vill göra studiebesök på nära håll.

TILLÄGG
Förmodligen lätt ordnat
Tog en bensträckare på måndagsmorgonen, och vad stöter jag på ute på en av Arnös gång och cykelbanor? Jo, en liten sopmaskin tillhörande Nyköpings kommun i samma storlek och typ som den ovan avbildade. Men utan saltspridare. Sopmaskiner i lämplig storlek finns alltså redan hos kommunen. Kan det vara möjligt att utrusta dessa med utrustning för att sprida saltlake? Säkert inte omöjligt. Går det inte att montera, så kanske det går att hänga på ett släp?

Sannolikt är hindren för sopsaltning väldigt små, det är nog bara vilja som behövs, för att något ska ske.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar