fredag 9 maj 2014

Hjälp finns för vanebilisterna. Erbjud test-cykling på riktigt

Lördagen 17 maj blir det cykel-dag på Torget här i Nyköping. Helt klart berömvärt att Nyköpings kommun i samarbete med andra cykel-intressenter lyfter fram detta med möjligheter att cykla. Programmet är hyfsat digert, med bland annat möjlighet att pröva elcykel.


När jag läser förhands om detta evenemang är det ändå något jag saknar, kanske inte specifikt i detta evenemang. Men min undran är varför kommunen inte satsar ordentligt på ett riktigt test-cykel projekt, där vanebilister får hjälp att bryta sitt bilåkande med olika cykel-alternativ. Sådan projekt börjar bli rätt vanliga runt om i landet, och jag har mina misstankar att de kan bli rätt framgångsrika om upplägget är bra.

Att det är omvittnat svårt för vanebilister att bryta sitt bilberoende är väl knappast någon överraskande iaktagelse. Vanan att köra bil sitter både i huvudet och kroppen. När man ska någonstans säger hjärnan “ta bilen”. Och bilistens är inte heller förberedd för den fysiska utmaning det trots allt är att börja cykla -många års dagligt bilåkande, som kan göra även en kortare cykeltur till en ganska jobbig historia.

Det behövs alltså aktivt uppmuntran och stöd, för att komma igång med cyklingen. Det kan vara hjälp med tips om lämplig cykelmodell, tips om klädval, hur man kan lasta cykel, om vägval. Och diskussion om vilka utmaningar som väntar med trampandet.

Ett riktigt lovvärt sådant projekt, som Nyköping borde kika på, är Testcyklisterna (länk se nedan) som drivs av “Hållbar Utveckling Väst”. Här får de prova olika cyklar, anpassade efter de deltagarnas önskemål och förutsättningar. Det är elcyklar, lastcyklar, cykelkärror, vikcyklar m m, som visar vilken mångfald av cyklar det finns idag.

Här får dessutom testcyklisterna blogga en del om sina erfarenheter. Och det är verkligen uppmuntrande läsning, att se kommentarer från en vanebilist som fått äntra en elcykel. Från att ha varit djupa cykelskeptiker har de snabbt blivit stora entusiaster, åtminstone för cyklar med elmotor. Fantastiskt att det räcker med en liten elmotor på 250 watt för att få en bilist att tänka om. 
Sedan är det förstås en och annan kommentar om regn och andra svårigheter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar