tisdag 1 september 2015

Ont om p-platser vid Rosvalla , bygg inte fler

I SN kan vi läsa att det var ont om p-platser vid Rosvalla under den stora släktforskar-helgen. Det var 6000 besökare, väldigt många kom med bil, och då räckte inte Rosvallas 947 p-platser. En del bilägare ställde då sitt fordon på olämpliga platser, vilket då resulterade i p-böter.

http://www.sn.se/nyheter/nykoping/1.3414391

Vi behöver lika många p-platser till, säger Curt Hjelm vid Nyköpings Arenor till tidningen.

Men att bygga en mängd p-platser som bara behövs vid enstaka jätteevenemang skulle vara ett otroligt slöseri med kommunala skattemedel, och frågan om det vettigt att asfaltera ytterligare stora delar av Rosvalla för parkeringar som bara behövs någon gång om året.

Det finns många sätt lösa detta utan att behöva bygga en mängd nya p-platser:

För det första så bör inte Rosvallas p-behov dimensioneras efter stora enstaka händelser. Antalet p-platser bör vara så att det räcker för den normala besöksfrekvensen. Tillfälliga toppar får man lösa på annat sätt (se nedan).

Idag är det gratis parkering vid Rosvalla, vilket givetvis lockar många att ta bilen till Rosvalla. Fri parkering är dokumenterat en faktor som bidrar till att folk även vid korta avstånd tar bilen. Om det istället varit en p-avgift kan vi utgå från att en del besökare som hade valt cykeln, gå eller buss till Rosvalla. Avgifter skulle sannolikt öka tillgången på p-platser.

Så var det tillfälliga jätte-event. Här hänger det en del på arrangörera att vara medvetna om att många besökare behöver parkering. Då gäller det att leta upp och anvisa andra lämpliga besöksparkeringar i närområdet, 10-15 minuters promenad från parkeringen är nog ingen omöjlighet om det gäller ett besök över dagen. Det finns ju en del parkering i hamnen och Kungshagen.

Det går även att använda mer avlägsna parkeringar (typ vid busstationen) och kombinera det med busstransporter.

I andra kommuner ordnar arrangören tillfälliga busstransporter från stadsdelarna till stora idrottsevent. Det borde också gå att ordna tillfälliga direktbussar till Rosvalla från exempelvis Arnö, Brandkärr och Harg/Oppeby. Det borde vara rätt attraktivt att kunna kliva på en buss vid hemmet, eftersom man slipper fundera över p-platser och hamna i de köer som lätt uppstår vid Rosvalla vid stora event.

Räcker det ändå inte med parkeringar. Ja, då blir det väl som vanligt, skog huggs ned, grönområden försvinner, och det blir asfalt istället. Någon som hurrar?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar