söndag 27 januari 2013

Även inbitna bilister kan bli inbitna cyklister


Även inbitna bilister kan bli inbitna cyklister. Stötte på ett sådant exempel helt nyligen, en person jag intervjuade som journalist. Han hade ägt bil under många år, men så sålde han bilen, då han funnit att bilpool kan lösa behovet av bil som ibland uppstår. 

Istället började han cykla till och från jobbet dagligen. Och sträckan till jobbet var ungefär en mil. Och så en mil hem igen.

Inga problem tyckte han. Ganska skönt att vara utan egen bil. Den använde han väldigt mycket av gammal vana tidigare, för att den stod utanför dörren. Inte för att det var absolut nödvändigt med bil alltid, utan bara mest för att det blev så.

Från att tidigare i princip åkt bil varje dag blev de nu istället bil några få gånger om året. Och väldigt mycket cykel i över ett år nu.

Tyvärr inte en Nyköpingsbo.... 

En förklaring till att han vågade sälja bilen var att det fanns bilpool i bostadsområdet. Och närhet till matbutiker och annan service, samt förstås en bra busstrafik. Det fanns också lastcyklar att låna. Du har alltså dels inte så stort behov av en bil genom att mycket service finns i grannskapet, du har genom bilpoolen tillgång bil de gånger du verkligen behöver. Alltså ingen en egen bil som står där varje dag, och frestar och ber om att du ska använda den. Ingen egen bil där du plöjt ner flera 100.000 kr vid inköp, som du på grund av den stora investeringen nog tycker att du borde nyttja ordentligt....

För många är det nog svårt att släppa själva ägande av bilen, man vill ha en egen bil. Samtidigt finns det en inte helt annan trend i synen på ägande, många människor är övermätta på allt materiellt och känner sig nedlastade av alla prylar de äger. De försöker leva minimalistiskt och är inte främmande för att hyra in grejor. Många företag som hyr ut grejor ser en växande marknad. Ett av fjolårets mest omtalade företaget av just bilpoolsföretaget Zipcar som lär ha 800.000 kunder world-wide. De rider helt klart på hyrekonomin. I en sådan ekonomi lär cykeln bli ett första val för vardagsresorna, istället för bilar.
Förmodligen alltid bil av gammal vana.
Det gäller att bryta den vanan. Bilpool
kan hjälpa många att komma ur bilberoendet. 

När kommer en sådant boende, som minimerar bilberoendet till Nyköping? Jag kan tänka mig att kommunen kan bidra till en sådan utveckling åtminstone för byggare som vill bygga på kommunens mark. Man bör kunna ställa krav i detaljplaner och exploateringsavtal, och där ska man då bland annat ställa krav på låg parkeringsnorm. 

Jag kan redan här på bloggen avslöja att det finns ett privat byggföretag i Nyköping som har planer ju på ett större hyreshus med bilpool. Jag har fått detta bekräftat av ägaren, men jag vill dock inte avslöja vilket företag det är ännu. Han kanske inte går i mål med sina planer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar