måndag 21 januari 2013

Borste fram och salt bak = sommarväglag

Snöröjningen har väl fungerat rätt så bra på Nyköpings cykelbanor. Men bra kan bli bättre, det visar man i Stockholm läser vi idag på DN.se. Man prövar en ny genomtänkt maskinell lösning för att förbättra vinterväghållningen på cykelbanorna. Det är en traktor med roterande borste fram och saltlakespridare där bak, som ska cykliserna sommarväglag på vintern.

Kanske det vore läge att pröva något liknande i Nyköping, åtminstone på utvalda cykelbanor för att se om extra bra vinterväghållning kan locka fler att cykla på vintern. Gör då försöket på sådana cykelbanor som används mycket under sommarhalvåret, för här finns potential för mer vintercykling.

Läser mer här

2 kommentarer:

  1. Nja, men Nyköping kanske borde ta efter Karlskoga-modellen, där man i första hand plogar viktiga cykel- och gångbanor, och först därefter bilvägar och gator. Funkar utmärkt! Trots allt, för det mesta kan man ta sig fram ganska bra med bil, även om det är några centimeter snö på vägarna. Däremot blir det snabbt besvärligt att cykla eller skjuta fram en barnvagn med snö på cykelbanan. Och det är ju inte bara cyklister som tjänar på det, pensionärer med rullator bör vara de verkliga vinnarna

    SvaraRadera
  2. Lösningen är tyvärr minst ett decennium gammal, enligt Krister Isaksson. I alla fall som lösning för cykelbanor. Inom flyget har metoden använts länge.

    SvaraRadera