tisdag 16 april 2013

Cyklister är mjuka, betonghinder är hårda


Cykelbanan från Arnö in till Nyköping håller på att byggas om. I slutet av den långa nedförsbacken, där man lätt når drygt 30 km/tim, så möter man denna syn. I utkanten av kurvan är ett rejält räcke utplacerad, det är konstruerat av betong och grova stålrör. Själva grundtanken är nog god, detta ska hindra cyklister från att åka rakt fram ut i leran.

Men här man uppenbarligen inte tänkt hela vägen ut, för vad händer om cyklisten fångas upp av betong/stålräcket? Jag skulle uppskatta att konsekvenserna blev mycket värre att krocka med det hårda räcket, än att hamna i det leriga diket. Alltså, här har kommunen satt upp ett skydd, som är kontraproduktivt, det kan snarare vara upphovet till en allvarlig olycka med svåra personskador. Och just detta ställe är riktigt olyckligt, för man kommer i hög fart nedför backen, och det är lite trångt vid svängen, vilket kan göra att man vinglar till om man får möte med annan cyklist. Jag har själv upplevt sådana situationer, riktigt obehagligt.

Så dessa betong-hinder måste bort så fort som möjligt.

För att varna för cykelbanans nya sväng räcker det med sådana orange varnings-grunkor som redan finns där (se bilden).  Sätt upp några till, så är det tydligt att vägen svänger.

2 kommentarer:

 1. Erik Johansson16 april 2013 13:53

  Ser ut att vara en "ta ingen genväg" avspärrning, du vet de där genvägarna som bildas när stadsplanerare inte gör sitt jobb, och sätter konstig form före funktion. Så stängslet kanske är där för naturen/parkmarkens skull

  SvaraRadera
 2. Kurvan är väl skarp efter nedförsbacken, fast det kanske inte finns några andra alternativ p.g.a. kommande byggnation. Kanske kunde man lägga nerförbacken så den går lite mer till vänster och avslutas över växtligheten som syns på bilden. Nämnda växtlighet som för övrigt behöver jämnas med marken för bättre sikt och undvikande av kollisioner.

  Även där man svänger ut på cykelvägen som går parallellt med Arnöleden kunde man förökt att räta ut svängen.

  Trist med den nya dragningen av cykelvägen som avsevärt försämrar cykelrytmen.

  //Hasse

  SvaraRadera