måndag 15 augusti 2016

1000 nya cyklister, Nyköping skulle tjäna 3,6 milj kr om året.

Många bilar är utanför Nyköpings alla arbetsplatser, som här i 
Spelhagen. Med andra ord, det finns mycket pengar att spara
om dessa bilister blev cyklister.Inte nog med att man personligen sparar pengar på cykel istället för att äga och använda bil. Samhället tjänar stora pengar på att folk cyklar. Framför allt genom att cyklisterna har bättre hälsa, åtminstone om man jämför de som har bilen som huvudsakligt transportmedel. Den dagliga motionen som cyklingen gör cyklisten betydligt friskare.

Jag hittar uppgifter i boken ”Cykla” av Lina E Johansson och Maja Lagerkrantz. De hänvisar till humanbiologen Peter Schantz som studerat flera tusen cykelpendlare, och som kom fram till att det ekonomiska värdet av hälsovinsten var cirka 13.000 kr i minskad risk förtida dödlighet.

Andra vinster som det bör gå sätta en prislapp på är minskade luftföroreningar, mindre buller, mindre behov av vägar och parkeringar. Om fler cyklar istället för att vanemässigt åka bil till allt, så blir framkomligheten på vägarna bättre för kollektivtrafik, nyttotrafiken och de som verkligen behöver bilen. Det bör ingå i cyklingens pluskonto.

Räkna även med att personer som cyklar presterar lite bättre på jobbet. Min egen erfarenhet är att en stunds cykling på morgonen, gör mig i betydligt bättre skick att ta itu med dagens jobbutmaningar (i synnerhet om man har ett stillasittande jobb, vilket de flesta har).

Vad kan då cyklingen vara värd, och vad kostar allt bilåkande?
Jag har på bloggen tidigare redovisat siffror från en beräkning från Köpenhamn. Där fann man var samhället sparar 1,50 kr per kilometer när någon cyklar. När man kör bil så är det istället en kostnad på 1,40 kr kilometer.

Nu kan inte att dessa siffror från den danska huvudstaden direktt överföras till Nyköping, antagligen är vinsterna av cykling mindre här, och kostnad för bilåkande lite mindre. Men kostnaderna och vinsterna finns definitivt också här, eftersom en stor del av den ekonomiska effekten beror hälsovinsten cyklisten får genom vardagsmotionen. Säg att Nyköping sparar 1 kr per kilometer cykling, och att kostnaden för bilkörningen är 1 kr per kilometer.

Om då en bilburen Nyköpingsbo börjar cykla, så borde det alltså ge 2 kr per kilometer, dels genom minskad bilkostnad, och genom ökad hälsa. Säg att denna person cyklar 8 kilometer (till och från stan) 5 gånger i veckan. Det ger en vinst på 80 kr per vecka. På ett år blir det cirka (säg 45 veckor, man kan ju ta vara bortrest ibland) blir det 3600 kr. 

Om vi sedan tänker oss att 1000 vanebilister i Nyköping blir vanecyklister, så tjänar samhället 3,6 milj kr per år. Och det varje år. Efter tio års cyklande har de sparat 36 milj kr.

Lägg till detta, att dessa nya cyklister mår lite bättre och faktiskt också blir lite gladare. Det finns ett otal berättelser om människor som börjat cykla, och vittnar om ett bättre humör. Och det är väl ingen nyhet att vardagsmotion lindrar psykisk ohälsa.

Ekonomiska argument brukar ju bita rätt bra! Så varför gör då inte Nyköpings kommun mer för att locka till cykling?


(Obs, detta är alltså ett hypotetiskt räkneexempel. Vinsten kan vara både större och mindre för Nyköping, men att det är en påtaglig vinst med många cyklister går inte att ifrågasätta)

1 kommentar:

 1. Hej på2hjulinyköping

  Jag har varit inne på din blogg och sett att du har väldigt stor koll på motorer överlag. Har även sett att du smått har skrivit om elcyklar. Det är nämligen så att vi är ett engelskt elcykel bolag som precis kommit in i den svenska marknaden och erbjuder någonting som ingen annan på marknaden erbjuder i dagsläget med våra mountainbikes som har en output kapacitet på hela 1000W. Utöver det har vi även city damcyklar, hybrider, samt hopfällbara elcyklar. Vi på Cyclotricity undrar därför ifall tester på våra elcyklar skulle vara någonting som är överhuvudtaget intressant för dig, båda att testa på och att skriva om. Eftersom elcyklar är ett väldigt hett ämne i dagsläget, samtidigt som intresset för dem ständigt ökar. Därför tänker jag att en liten artikel om någon ny elcykel på marknaden som krossar alla andra elcyklar när det kommer till kraft och prestation är något som kommer dra till sig en massa uppmärksamhet och därmed leda till att på2hjulinyköping i sig blir mer av en mångsidig blogg, samtidigt som sådana skriftelser attraherar både nya som gamla läsare.

  Du får mer än gärna kontakta mig och meddela hur du känner för detta? Om det är det någorlunda intressant för dig? Väntar med spänning in ditt svar.

  Vänliga hälsningar
  Hassan Akily
  Cyclotricity
  epost: hassan.akily@cyclotricity.se

  SvaraRadera