onsdag 8 december 2010

En enda cyklist - 100 bilar minst...


Den enda cyklisten. Resten åkte bil.

10 minusgrader är ingen idealisk cykeltemperatur, men inte omöjligt om man är rätt klädd. Cykelbanorna i Nyköping är väl plogade och ordentligt sandade, och det är inte ens någon tendens till spårighet. Men är det några som tar tillvara möjligheten att cykla, eller gå, här i Nyköping? Nej, knappt några alls. Idag gick jag från stan till Arnö, drygt 2 kilometer. På vägen mötte jag en (1) cyklist och en (1) som gick. På bilvägen intill - Arnöleden - var det en ständig ström av bilar. Bilar som förmodligen bara skulle köra några kilometer. Varför valde de bilen, varför cyklade de inte? Nej, vintern är knappast en lämplig tid för att locka inbitna bilister att börja cykla. Men det är nästan lika ödsligt på cykelvägen till Arnö, även under barmarkstid och varmare årstider. Det är bil som gäller!

Nyköpingsborna är inbitna bilister, det bara är så. Man ser att andra åker bil, därför tror man att det krävs bil för alla transporter och ärenden. Man gör som grannen gör, man reflekterar inte.

Hade vi en strid ström av cyklister på cykelbanorna, skulle det säkert locka flera att cykla. Det skulle helt enkelt bli mer socialt acceptabelt att cykla, cykla skulle bli det normala. Bilen skulle man ta när man verkligen behövde, när man har tungt last, när man måste hämta barn på dagis. Frågan är vem som ska börja vända trenden, till att cykla mer. Det krävs cykelambassadörer, som sprider cyklingens budskap, och visar att det fungerar. Man kanske kunde hoppas på kända nyköpingsbor?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar