måndag 6 december 2010

Oj, vilken jättefarlig slänt


På Arnöleden, strax efter Kilaån, byggs för en ny avfartsväg. Detta påverkar också cykelvägen som måste flyttas några meter utåt.

Och säg om inte säkerhetstänket är riktigt högt, för intill cykelvägen finns en svagt sluttande slänt, och där har kommunen smällt upp ett rejält järnräcke, så att den cyklist som skulle vingla stoppas i tid.

Jag undrar dock om inte de godas vän här blivit vår fiende. Uppenbart är någon inte riktigt tänkt färdigt. För om jag som cyklist vinglade, och fick välja vad jag vill köra in i, så är slänten betydligt trevligare än det hårda järnräcket. Slänten är nämligen ganska lång och lutningen mycket måttlig, vilket gör att man som cyklist hinner både svänga och bromsa. Men räcket är av stål, så det bli i värsta fall en otäck tvärnit med risk för kropsskador.

Alltså en åtgärd, som istället för att skydda, kan ställa till mer skada! Får man gissa att det var en icke-cyklist som tog detta beslut?

Och jag bävar för fortsättningen, för om nu stadens trafikplanerare, funnit att den lilla slänt behöver stålräcken, så kommer det att smällas upp mängder av hårda räcken längs cykelbanorna. Några kanske behövs, men de flesta gör absolut mer skada än nytta.

Kommer detta att locka fler att cykla?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar