tisdag 12 april 2011

På 2 hjul till golfbanan, och till skogen

Läser i lokaltidningen SN att golfklubbens ordförande Bernt Karlsson gärna vill ha cykelbana hela vägen från centrala Nyköping ut till golfbanan vid Ärila. Idag finns redan cykelbana en stor del av sträckan på cirka 4 kilometer, men den sista biten, cirka 1 km längs Nävekvarnsvägen innebär cykling på vägkanten på en smal landsväg utan vägren. Ingen kul sträcka att cykla, med bilar svischande alldeles intill.

Bernt Karlsson argumenterar att det finns 200 juniormedlemmar som ofta cyklar till Ärila. Vackert tänkt så Bernt Karlsson, men skulle inte även seniormedlemmarna kunna cykla?

En cykelväg den sista vägsträckan ut till Ärila har fler poänger. Där ute ligger också Ryssbergens friluftsområde, ett populärt område för skogspromenader och motion.
Så egentligen är det väldigt många som skulle kunna ha nytta och glädje av denna cykelbana. Om de vågar släppa ratten, och greppa styret. Vågar vi tro på att fler kan cykla, så är inte Ärila och Ryssbergen helt otänkbart, för det ligger nära Nyköping, klart inom cykelavstånd.

Även Friluftsfrämjandets ordförande Carl Crafoord hakar på i SN:s kommentarer. Han konstaterar att skolklasser skulle kunna cykla ut till Ärila på frilufsdagar. Även främjandets downhillverksamhet för ungdomar skulle ha nytta av en cykelbana.
Tydligen är det väldigt många som skulle kunna ha nytta och glädje av cirka 900 meter cykelbana!

Jag kollar i ett planeringsdokument från kommunen, vilka cykelbanor som är planerade från 2011 och framåt. Inte en rad om cykelbana till Ärila/Ryssbergen. Däremot en rad andra cykelbaneprojekt som dock inte verkar lika angelägna. I planen föreslås exempelvis cykelbana på Runebergsgatan, men där finns redan cykelkörfält vill jag minnas. Även Gumsbacken - Vallsund ska få cykelbana, men det är en väg som har vägren som funkar hyggligt för cykliser. Ut till Ärila/Ryssbergen finns ingen vägren alls. Funderar om här inte behövs en omprioritering!

PS. Frågan engangerar helt klart, många kommentarer på SN.se, många som uppskattar förslaget. Tyvärr en del väldigt negativa, nedsättande och fördomsfulla. Trist att folk som mår dåligt använder sajternas kommentarsfält att spy galla över allt som tänkas kan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar