onsdag 20 april 2011

Färdas fritt eller instängd i plåtburk?


Västra Storgatan, Nyköping, 20 april 2011. Våren är här, allt fler cyklar rullar på gatorna.

I Växjö gjorde man för några år sedan en ambitiös utvärdering av trafiken och cykling. Man interjvuade trafikantgrupper och orsakerna till deras val av färdmedel.
Det var få cyklister som uppgav brister kopplat till cykeltrafiken och kommunens satsningar på cykeltrafiken, som förklaring till att man inte cyklade. De överlägset vanligaste skälet till att inte cykla var dåligt väder.

Det ligger nog en hel del sanning i detta, och förmodligen är slutsatsen direkt överförbar till Nyköping. För det känns inte som bristen på cykelbanor som det stora problemet, även om en del nya cykelbanor verkligen behövs.

Men se på vädret, nu har det varit härligt vårväder med sol som vräker värme. Cykelbanorna är sandsopade och hojarna rullar lätt. Och nu möter man betydligt fler cyklister än under vintern. Cyklister som är ute och möter våren, nära naturen som nu börjar spira av hopp om liv som återföds.

Fick en sån där härlig kommentar från en av miljöpartisterna för några veckor sedan; kommunalrådet Johannes Krunegård: “Nu har jag plockat fram cykel, börjat cykla till jobbet, man blir så himla glad”.

Så är det! Cykeln är en riktig humörhöjare...

Vad är det då som lockar många att färdas inkapslade i en plåtburk, utan chans att få använda sin kropp till det den är byggd för? Utan kontakt med natur och frisk luft?

Vad väljer du?


Det måste vara roligt att sitta inklämd i en bil. Allra roligast med många bilar inklämda tillsammans på en gata! Ett kollektiv av bilar, någon typ av kollektivtrafik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar