söndag 3 april 2011

Här går bilarna före cyklarna!


Här tvingas vi cyklister bromsa. Den härliga fart som nedförsbacken gav försvinner. Bilarna ska tydligen inte störas!

För ett par år sedan flyttade avgassytemstillverkaren Swenox ut från centrala Nyköping till Arnö Industriområde 4 km söder om staden. Bilavfarten in till Swenox var tvungen att korsa cykelbanan som går mellan Oxelösund och Nyköping. Denna korsning innebar att Nyköpings kommun valde att ändra lite på cykelbanan. Men denna ändring är en direkt krigsförklaring till cyklisterna, till förmån för bilisternas framkomlighet.

Tidigare - oavsett vilket håll man cyklade - så hade cyklisten ett rejält medlut ner här och nådde utan ansträngning 30 km/tim på denna plana raksträcka, vilket var en god hjälp upp för backen som väntade på andra sidan.

Men så byggde kommunen om, och ordnade en korsning med skarpa kurvor som tvingar oss cyklister dämpa farten rejält. Man måste bromsa ordentligt för att ta sig säkert igenom några kurvorna. Vackert tänkt att cyklisterna inte riskera krocka med mötande bilister, men det kunde lika väl vara bilgatan som fått fysiska fartdämpande hinder?

Varför ger man sig just på cyklarna, som får en sämre lösning? Det är allmänt känt, åtminstone bland trafikplanerare som läst sin hemläxa, att vi cyklister inte uppskattar hinder som tvingar oss att bromsa och tappa fart. Då måste vi trampa hårt på våra pedaler och anstränga oss för att få upp farten. Men trafikplanerarna kanske tyckte synd om bilisterna. De måste ju trampa på sin gaspedal för att få upp farten. Och det kan ju inte vara lätt för en stackars bilist med förtvinade muskler efter allt stillasittande bakom ratten...

För övrigt bedömmer jag denna korsning som ganska ofarlig för cyklisterna även utan farthinder. Det är öppet och sikten är god för både bilister och cyklister, och ärligt talat passerar inte särskilt många cyklister här. Så risken för krockar här bedömmer jag som väldigt liten.

Hela denna lösning avslöjar det tankesätt som ligger bakom mycket av trafikplaneringen i Nyköping, och många andra städer. Det är bilarnas ostörda framkomlighet som är högst på dagordningen. Cyklisterna kommer i andra hand och får vackert vänta på sin tur.

Tyvärr inte det enda exemplet, det finns många fler! Men ett väldigt tydligt exempel!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar