
Trafiken i Nyköping domineras av bilar. Det finns politiska mål om att trafiken till 2030 inte ska vara beroende av fossila bränslen. Och vår stad mår inte bra av alltför många bilar. Det behövs en radikal omställning av trafiken, med färre bilar, mer cykling, mer kollektivtrafik. Allt för att skapa en trivsammare stad, med ett hållbart och klimatsmart resande. På bloggen granskar Björn Åslund denna omställning i Nyköping, oftast med cykeln som utgångspunkt.
onsdag 21 december 2011
Inget cykelställ, trots löfte
Inget låsbart cykelställ i sikte vid hållplats "Örstigsleden". Skulle säkert uppskattas av busspendlare.
Bra låsbara cykelställ vid utvalda busshållplatser är en frågan jag drivit här på bloggen, och för all del i verkligheten. Under hösten har min stadsdel Arnö fått infarten ombyggd till rondell. Då var man tvungen att flytta busshållplatsen "Örstigsleden" som främst trafikeras av linje 715 till Oxelösund. Jag såg chansen att be kommunen att förse någon av hållplatserna med cykelställ, så jag lyfte på luren och pratade med kommunens projektansvariga. Han tyckte förslaget var bra, och det skulle nog inte vara någon större grej att fixa det.
Men tydligen missförstod jag honom. Eller så fanns det inte pengar. Eller så glömdes frågan bort. För nu är rondellen på plats, och hållplatserna återställda. Men inget låsbart cykelställ syns till idag den 21 dec. Inget cykelställ alls....
Kanske kommer det senare?
måndag 19 december 2011
Cykla är ju jättejobbigt

Inte jobbigt alls. Elcykel från Ecoride.
Varför är det så otroligt svårt för många att börja använda cykeln till vardagsresor? Det är bil, bil och ständigt bil. Vissa personer ser man aldrig på cykel. Och skulle det vara utanför en bil, så är det med en bilnyckel dinglande i handen. De ser lite vilsna ut, när de inte är innanför plåtskalet.
Varför gör de inte en övergång till cykel, ibland åtminstone?
En aspekt som troligen hindrar eller bromsar många att ta steget till cykeln är att de helt enkelt är i ganska dålig form. Många års dagligt åkande med bil och en i övrigt ganska stillasittande livsstil gör att konditionen är i botten, och att man är muskulärt försvagad.
Att då ge sig ut på en cykeltur innebär andra upplevelser än lust. Snarare blir resultatet olust för den otränade. Det går tungt i uppförsbackar och motvinden är kämpig. Man blir lätt andfådd, och känner sig ganska vissen efter cykelturen.
Här i Nyköping finns det backar, inte jättebackar, men ändå ganska långa och sega backar som känns och nog upplevs som ett hinder av många. För att inte tala om motvinden, som är precis lika jobbig här som i andra städer (fast lika ofta har vi medvind här!)
Så den “trevliga” cykelturen kanske inte blir en upplevelse som direkt lockar till mer cykel.
Pratade om detta med en av mina gubbkompisar häromdagen. Han är ändå en sådan som cyklat till jobbet rätt mycket genom åren. Jag vet också att han rätt ofta tar långa promenader. Han är alltså inget vrak, men längre än 3-4 km med cykeln ville han helst inte cykla, sedan blev det jobbigt.
Detta säger en del om hur många upplever cyklandet. Det är helt enkelt lite för ansträngande, för att det ska upplevas som värt besväret.
Det krävs alltså en rätt bra fysik för att det ska vara riktigt kul att cykla. Min tro att andra ska kasta sig över cykeln med liv och lust är lite bränd. Som vältränad, älskar att springa riktigt långt, är jag absolut inte typisk, inser jag. Ibland har jag väldigt stöddigt tyckt att det ska väl inte vara någon utmaning börja cykla till vardags. Men cykling är en utmaning, åtminstone om man är som de flesta faktiskt är. Lite för mycket stillasittande, ganska lite träning....
För att då komma igång med att cykla kräver ordentlig motivation, alltså en egen inre drivkraft som manar på. Vad som kan få igång en person varierar. En insikt om att det behövs en rejäl uppryckning? Lätt att tänka, men så svårt att förverkliga.
Det är inte säkert att mer vältränade cyklister är lösningen. Jag har svårt att se att folk i gemen skulle orka rycka upp sig. Vi är som vi är. Vi är bortskämda med diverse motordrivna bekvämligheter. Men det är kanske från det hållet cyklingen kan få hjälp. Med en liten elmotor på cykeln går allt så mycket lättare.
El-cykel, eller den elassisterade cykeln som det officiellt heter, är verkligen inte vanlig i Sverige. Kanske rullar det 10.000 sådana i Sverige, men numera är det en utvecklad och mogen teknik, som börjar sprida sig....
(Mer om elcykelns potential i en kommande bloggpost)
torsdag 15 december 2011
Danska cykelvanor kan fixa EU:s klimatmål
klimatåtaganden klaras av. EU har satt upp som mål att minska
utsläppen från transporter med 60 procent till 2050. En fjärdedel av
EU:s klimatjobb skulle klaras av om alla cyklade lika mycket som
danskarna, skriver nyhetsbrevet Euractive, som citeras av
Miljöaktuellt (se länk nedan)50 procent av jobbet skulle klaras av om
varje medborgare cyklade fem kilometer per dag.
Jaha, kära bilåkande Nyköpingsbor. Är det inte svårare än så, att
avstå från 5 kilometer bilåkning per dag, för att istället cykla. Det
skall väl ändå inte vara omöjligt, om det är ett ordentligt bidrag
till att minska CO2-utsläppen. För att rädda jordens klimat krävs
förstås betydligt mer, men varför inte börja med en så pass enkel
åtgärd.
Jag ser dock ett bekymmer. Det kommer bli trångt på Nyköpings
cykelbanor, för det är en väldig massa bilar som kan bli cykeltrafik.
http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.421742/danska-cykelvanor-skulle-radda-europa
torsdag 8 december 2011
Bilisterna får halkbekämpning. Cyklister/gående får klara sig utan
måndag 5 december 2011
Massiva vägsatsningar - eller massor av cyklar?
söndag 4 december 2011
Kallt ute, men cykling är hett
Men cyklingen är ändå på uppgång, om man blickar bortom vintern, om man ser lite långsiktigt. Det uppger i alla händelser branschorganisationen Svensk Cykling. Man uppger att försäljningen av cyklar ökar kraftigt, plus 10 procent senaste året. Svensken köper också mer påkostade cyklar, och intresset för cykelmotionslopp har exploderat.
Ska man då tro Svensk Cyklings siffror? Det ligger ju lite i organisationens intresse att visa att cyklingen är inne, och på uppgång. Jo, man får många signalera att cyklingen är uppåt. Det är nog snart bara i Nyköping, man inte hör något om cykelvågen.
Det är inte riktigt samma skjuts i de mindre städerna. I Nyköping är det nog inte mer än 10-20 procent som cykeln till arbetet eller skolan. Men vi kan räkna med att samma cykelutveckling även här, märkligt vore väl annat med de enorma fördelar som cyklingen har. Frågan när?
Björn Åslund