måndag 16 juli 2012

Äntligen, bättre och säkrare cykelparkeringar

Äntligen bra cykelställ vid stationshuset.
Tog tåget till Stockholm härom dagen. Vid stationen upptäcker jag att de gamla anskrämliga cykelställen byts ut till moderna diton som gör att cykeln kan låsas fast ordentligt. Verkligen en välbehövlig standardhöjning, som förhoppningsvis lockar fler att cykla till stationen (och åka tåg).

Det är känt att stationen är ett ställe där risken är högre att cyklar stjäls, så då är det välkommet med bra fastlåsningsmöjligheter.

Nu vågar man cykelparkera vid Nyköping busstation.

Även vid stans tidigare sunkigaste cykelparkering, busstationen, har det skett en lika ordentlig standardhöjning. Den gamla cykelkyrkogården är väck, och nya fina cykelställ är också på plats.

Därmed kan man nog lämna sin cykel betydligt tryggare vid stans två viktigaste knutpunkter för kollektivtrafiken. De här moderna cykelställen gör att man kan låsa fast cykeln både genom ram och hjul, vilket gör det betydligt svårare för eventuella tjuvar.

Får hoppas att kommunen nu också marknadsför dessa förbättringar för cyklisterna. För alla är nog inte medvetna om dessa förbättringar. Jag var det inte förrän tills härom dagen. Troligen lever nog många kvar i föreställningen att cykelställ i Nyköping innebär gråa betongklumpar och högar med skrotcyklar. Så är inte alltid fallet...

 Nu när kommunen visat hur bra cykelparkeringar kan utformas får vi hoppas detta rullar vidare. Akut behov av bättre cykelparkering är ett antal av stans busshållplatser. Endast vid ett fåtal finns cykelställ, och då av den gamla sorten. Med trygg och säker cykelparkering skulle säkert fler välja att bussen, eftersom man då bekvämt kan kombinera cykel och buss.


1 kommentar:

  1. Dom där cykelställen lär väl vara fulla hela tiden,det är alldeles för få cyklar som får plats.
    Och till Stockholm cyklar man givitvis.

    SvaraRadera