måndag 30 juli 2012

Parkeringskaoset var på cykelbanan

Ur SN (Södermanlands Nyheter) 30 juli 2012

I dagens SN (papperstidningen) kan vi läsa om hur Arnöborna (stadsdel i Nyköping) vaknade upp till parkeringskaos tack vare Kuggnäsfestivalen (musikfestival för patriotisk musik typ Ultima thule). Att kalla detta parkeringskaos stort är en mild överdrift, eftersom det är på den del av Arnö där väldigt få människor bor. Att döma av tidningsbilden är de drabbade snarare gångtrafikanterna och cyklisterna, eftersom besökarna gjort cykelbanan till parkering (se tidningssidan ovan). Men detta nämns inte i texten. Troligen har reportern inte ens varit på plats, för då hade nog verkligheten tolkats annorlunda än vad texten ger för intryck.

Kan dock konstatera att jag känner igen denna situation i Nyköping. Är det något större evenemang som lockar mycket folk, och därmed bilar, så utbryter gärna parkeringsanarki. Typiskt är större evenemang vid slottet, typ skolavslutning och Hertig Karls marknad, och ibland vid bilträffarna i hamnen. Och då är det cykelbanor och gräsmattor som fylls med bilar. Att leta upp en parkeringsplats och gå några 100 meter är för mycket för många.

Men när detta parkeringskaos utbryter på andra ställen än kring Kuggnäs blir det aldrig en rad i tidningen. För då är det vanliga nyköpingsbor och deras bilar som ställer till det. Det kan man inte skriva om, att alla bilar faktiskt kan vara ett problem med sina krav på utrymmen och ytor. Bilar som hindrar framkomligheten för andra bilar, och för cyklister och gående. Nej, tidningens roll kan ju inte vara att störa nyköpingsbornas världsbild om hur förträffliga deras bilvanor är.

Men denna gång var det Kuggnäsfestivalen. Då handlar det om besökare som kommer åkande långt bortom Nyköpings gränser. Det är unga killar, många med rakade skallar, tatueringar, och trulig uppsyn. De gillar öl och lyssnar på brötig musik, med tvivelaktiga budskap om hur den svenska kulturen påstås var hotad. Enligt tidningen hade polisen också gripit några som heilat bland publiken, och det var även några som togs för rattfylla. Med en sådan publik och ett sådant evenemang vill ju gärna tidningen hitta något att dra på rubriker på. Men kära SN-journalister, glöm för all del inte heller att rapportera när nyköpingsbornas bilar proppar igen staden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar