lördag 20 februari 2016

Invänta försenad stadsbuss? Nej, nu kör jag.

Linje 1 rullar iväg, trots att 2:an och 3:an kommer försent
 till busstationen. Resenärer som vill byta får vänta 30 minuter.


Idag lördag cyklade jag förbi bussterminalen i Nyköping för att ta några bilder till bloggen, tänkte skriva om busstationen och hur dess placering försvårar en bra busstrafik i Nyköping (det blir en annan gång).

Men fotograferandet ledde till något annat.

Genast blev jag uppmärksam på något som inte fungerar särskilt bra, nämligen samordningen mellan de olika busslinjerna. Prick 13.30 rullade tre bussar iväg, utan att vänta på de två som ännu inte kommit in. Linje 3 från Brandholmen och linje 2 från Brandkärr var försenade, och kom strax efter att de andra bussarna började rulla. En av de utgående bussarna hejdade sig för att fånga upp bytande resenärer, men två av de andra rullade utan åtgärd från chauffören. 

Sådant ger verkligen inte förtroende för busstrafiken, att lämna av passagerare så att de missar bytet. Dessutom en kall och småblöt lördag. 30 minuter vid busstationen till nästa buss. Det finns dock en vänthall med värme, men så otroligt förtretligt då mer vakna bussförare hade kunnat vänta någon minut.

Att bussförararna inte kan vänta in försenade stadsbussar är inte annat än tjänstefel. Tidtabellerna är lagda så att alla linjer ska stråla samman vid samma tidpunkt, så att man ska kunna byta till annan linje.

Noterar att det här med förseningar och bussbyten är väldigt personberoende. En del chaufförer sköter detta bra, är uppmärksamma när det kommer resenärer i sista stund, och släpper på dem, fast man börjat rulla. Men uppenbart inte alla.

Men problemet är inte bara bussförare som har bråttom iväg. Det finns omständigheter som gör att bussarna blir försenade. Jag har tidigare noterat att linje 2 från Brandkärr har svårt att hinna i tid, och jag misstänker att den ”säkra” busshållplatsen vid Mariebergsvägen är en del i förseningen.

Se bloggen från 6 februari.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar