fredag 11 mars 2016

Parkera cykeln i resterna av Berlinmuren? Här krävs förnyelse...


Mars 2016. Misstankar om att rester av Berlinmuren
används som cykelställ vid Rosvalla.  

Till att börja vill jag framhålla att Nyköping under de senaste åren fått förnyelse av många cykelställ. De gråa betongklumparna som man fyndat från gamla DDR (mina misstankar går åt det hållet) har på en rad platser blivit utbytta mot betydligt bättre cykelställ. Numera finns det många platser cykelställ av kraftiga metallbågar där man kan skjuta in cykel och låsa fast ramen, vilket gör det klart knepigare för tjuven. Dessa finns vid tågstationen, vid busstationen, på flera platser i centrum, vid hamnen och andra platser. 

På många platser runt om i stan, kan man alltså parkera och låsa sin cykel tryggt.
Och trygg cykelparkering blir allt mer angeläget, när nu många köper dyra och välurustade cyklar. En bra elcykel kan ju gå loss på över 20.000 kr, så den vill man ju kunna lämna ordentligt låst.

Då är det aningen märkligt att stora entrén vid Rosvalla sportcenter, ännu inte fått moderna låsbara cykelställ. Det är forfarande den gamla tidens betongklumpar, vars enda nytta är att cyklarna inte ramlar omkull. De ger ingen som helst möjlighet för fastlåsning av cykeln.

Rosvalla är ju en av stans verkligt stora besöksmål och det ser verkligen illa ut att man som seriös cyklist möts av en cykelparkering som påminner om forna öststater. De cykelställen borde ha mött samma öde som Berlinmuren. Är nu Rosvallas cykelställ kanske den sista resten av Berlinmuren, kanske en välbevarad minnesplats som ska påminna om att Tyskland en gång var delat?

Nej, nu måste vi blicka framåt. Nu är det inte nostalgi kring tvåtaktsstinkande Trabanter som gäller. Nu är det de mest miljövänliga avgasfria fordonen som ska parkeras när. Cyklar med många växlar, skivbromsar, lätta ramar, LED-belysning, m m, I en del fall med elmotor och batteri. Då ska det vara cykelparkering därefter. Dessa moderna cyklister ska vara välkomna och kunna tryggt kunna ställa från sig sina dyrgripar.

Om inte finns det nog en del som hellre väljer bilen. Det är ju inte direkt tomt på Rosvallas väldiga parkeringar.

Så kära Nyköpings kommun. Ta bort betongblocken. Montera dit moderna cykelställ, sådana som finns på många andra målpunkter i Nyköping. Hur svårt är det?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar