onsdag 9 mars 2016

Fler tar bussen i Sörmland. Och fler bra nyheter.

Bussmagasinet berättar att fler och fler reser med de gröna bussarna i Sörmland. Under fjolåret så ökade resandet med 5,1 procent i hela länet. Vi hoppas förstås att det är en och annan bilist som upptäckt den sörmländska busstrafiken.

Men om vi ska klara klimatmålen med reducerad växthuseffekt, så behövs det en betydligt större övergång av bilresande till kollektivtrafiken. Som vi tidigare berättat på bloggen så har en tidigare hemlig rapport från Trafikverket kommit med slutsatser att det inte räcker med energieffektivare bilar och elfordon. Det krävs också en ordentlig dämpning av bilresandet, om vi ska ha en rimlig chans att nå klimatmålen.

Så vi lär nog få se betydlig fler bussresenärer under de närmsta åren. Det lär komma statliga styrmedel, som gör det mer lockande att välja bussen eller tåget.

Det kan noteras att det gamla varumärket Länstrafiken nu är borta. Istället heter det Sörmlandstrafiken, och jag noterade idag nya hållplatsskyltar ute på stan. Detta är dock bara början. Senare i år, vet inte exakt datum, kommer det gamla omoderna biljettsystemet att ersättas. På förslag är en ny taxemodell som framför allt kommer att gynna de resenärer som bor kommunens utkanter. Det jag hittills sett är att det blir samma biljettpris inom hela kommunen, ungefär i nivå med biljettpriset stadstrafiken. (där man idag åker för ungefär 22-23 kr med Rabattkortet, och 25 kr i 3 timmar med Shoppingkortet).

För övrigt är det lite märkligt att Sörmlandstrafiken inte marknadsför Shoppingkortet mer. Det är en väldigt prisvärd biljett har jag upptäckt, laddar man kortet med 300 kr får man 12 st 3 timmarsresor. Tro det eller ej....

http://www.bussmagasinet.se/2016/03/bussrekord-aven-i-sormland/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar