lördag 21 maj 2016

Räcken som måste väck (från Östra Storgatan)

Ännu har ingen allvarlig olycka hänt på gåfartsgatan Östra Storgatan, men det är nog tyvärr bara en tidsfråga innan så sker. Och jag tror inte det är på grund av bilarna framfart eller på grund av vingliga cyklister, eller virriga gångtrafikanter.

Med största sannolikhet är det någon cyklist som råkar riktigt illa ut, om de tappar kontrollen över cykeln och kör in i de kantiga stålräcken som omger planteringarna längs gåfartsgatan.

Nyligen var det nära att en cyklist råkade illa ut. Jag fick händelsen återberättad av ett vittne. Det var en cyklist som råkade köra på en kant intill en plantering så illa framgaffeln vek sig och cyklist for huvudstupa framöver cykeln. Cyklisten hade tur, luftfärden gick över räcket och han hamnade i planteringen. Det gick tydligen bra, för cyklisten kunde resa på sig och på egen hand ta sig därifrån.

Men om han hade haft oturen på sin sida, och hamnat på det hårda kantiga stålräcket. Eller rent på ett av de kantiga hörnen, som mycket väl kan vara det man först smäller in i. Den olyckan hade inte slutat väl.

Jag har tidigare på bloggen varnat för dem, och även pratat med kommunens projektledare, som faktiskt medgav att man förstått att de inte var helt bra ur trafiksäkerhetssynpunkt. Han pratade om att man nog borde göra en utvärdering av räckena.
http://pa2hjulinykoping.blogspot.se/2014/10/mordar-racken-pa-ostra-storgatan-del-2.html

Tydligen har det gått bra hittills med räckena, enligt denna utvärdering. De är ju kvar och kommer förmodligen att sitta där till den dag någon skadas allvarligt på dem. Men smäller det ordentligt kommer de sannolikt att försvinna snabbt, för då blir det lite väl uppenbart hur feltänkt denna lösning är.

Hörde att tanken är att räckena ska skydda planteringarna, men frågan är mot vad. För ingen kör väl frivilligt över stenkanten med sitt fordon. Och mot skadegörelse och nattlig blåstömning (på väg hem från krogen) skyddar de inte alls.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar