måndag 19 september 2016

Det räcker inte med en linje


Cyklister ska vara närmast vägbanan. 

Gående och cyklister är två olika trafikantkategorier som skiljer sig åt rätt mycket, framför allt vad gäller hastighet. Det finns gående som stapplar fram med käpp och rullator. Det finns cyklister som svischar fram i 30 km/h eller mer.

Så att kommunen försöker separera gående och cyklister är ju rätt tänkt.

Men det skulle kunna göras betydligt bättre. Nu har man nöjt sig med att måla vita linjer som ska hålla isär gående och cyklister. Men på vilken sida ska gående vara, och vilken sida cyklisterna? Här startar nog förvirringen...

De som har koll vet att cyklisterna håller sig närmare vägbanan, i det breda körfältet. Men min erfarenhet är att kunskapen om detta är låg, det räcker inte med en vit linje, det kommer att vimsas än hit och dit i mellan vägfälten. Så det troliga är att det bara blir en marginell förbättring i separeringen av cyklister och gående. En del kommer att befinna sig på fel sida om linjen, med risk för konflikter och onödiga inbromsningar.

Det märkliga att är att kommunen tidigare på andra cykelbanor, bland annat på Fågelbrovägen, separerat med hjälp av målade symboler på vägbanan, cykelsymboler och gåendesymboler. Hur tydligt som helst, och underlättar verkligen den önskade separeringen.

Varför har då kommunen missat denna separerande finess nu?

Sedan en annan aspekt. Tidigare hade cyklisterna hela vägbanan, så länge det inte var gående. Nu trängs vi cyklister ihop på ett betydligt smalare körfält. Det är uppenbart att gående och cyklister inte tilldelas särskilt mycket utrymme. Inte undra på att en del cyklister känner osäkerhet att cykla, när marginalerna är så små, och det går fort.

TILLÄGG: Har felanmält detta till kommunen, och fick snabbt svaret att målade symboler är på gång inom kort. Så det här ska nog bli bra.


1 kommentar:

  1. Tydliga budskap är bra, dubbla budskap är inte dubbelt så bra; Sträckningen du skriver om är skyltad med skylt som visar att gående och cyklande ska dela på HELA utrymmet på GC banan sedan har man målat en linje som säger att cyklande och gående ska separeras. Som om kommunen vill skapa konflikter! Vad händer när denna linje och eventuella symboler täcks delvis med snö, vad gäller då? (Enligt trafikreglerna är skyltningen överordnad symboler på marken).

    SvaraRadera