tisdag 20 september 2016

Eskilstuna kan, men inte Nyköping

Så här i slutet av september infaller den europeiska trafikantveckan. Avsikten är att visa hur städer kan blir mer attraktiva med mindre bilar, och istället mer kollektivtrafik, cykel och gång.

Vad händer då i Nyköping? Jo, man låter Sörmlandstrafik parkera en buss på Stora Torget under lördagen och så ordnar man en tävling där besökare får rösta på hur en nya stadsbuss ska målas. Vid stadshuset fanns 10 olika bussmodeller i papp, olika målade, som vi kunde rösta på.


Oj, vad man blir nyfiken på att testa Sörmlandstrafikens bussar. Man såg hur folkmassan välde iväg nedåt busstationen till efter detta event. Det var rena slagsmålet om att få tränga sig ombord på bussen till Katrineholm, Oxelösund, och även stadsbussen till Harg. Någon som tror på detta? Inte jag i alla fall. Min övertygelse är att detta jippo lockade noll och inga nya resenärer. Det behövs lite smartare och handfasta grepp.

I synnerhet som Sörmlandstrafiken 1 oktober ska införa ett nytt taxesystem, med många vettiga ändringar, så borde det vara läge att dundra på ordentligt med smart marknadsföring. Så icke Nyköpings kommun, i alla fall inte ännu.

Vi får tydligen spana norr ut mot Eskilstuna, för att hitta en kommun, som mer aktivt försöker locka resenärer till den lokala busstrafiken. Där söker nu kommunen testresenärer som ska få fria resor med de gröna bussarna under en 30-dagarsperiod. Tanken är att de ska få upptäcka det nya biljettsystemet. 
Och detta är verkligen inte första gången, som Nyköping får stryk av andra kommuner, som aktivt försöker påverka innevånarna till mer hållbart resande. Hur svårt är det egentligen?

1 kommentar:

  1. Tack för din blogg! Den belyser på ett utmärkt sätt cykelmöjligheterna i Nyköping. Förhoppningsvis kan den också väcka lite opinion för ett utvecklat cykelnät. Cykelparkering under tak vid alla större stationer/mötesplats är liksom minimumstandard om man vill bli tagen seriöst som en stad för människor.

    Tack för att du ger insikt också från andra håll i länet. Nyköping missar verkligen sin chans här med nya biljettsystemet, så synd!

    Med vänlig hälsning,
    Göran

    SvaraRadera