tisdag 18 januari 2011

Det verkliga cykelbane-problemet...


Blir riktigt otäckt när minusgraderna kommer.

Som man kunnat se på bloggen tidigare så har jag visat på en del exempel där kommunens pengar på cykelsatsningar gått till projekt med ganska liten eller tveksam nytta. Nu efter några dagars töväder, så syns de verkliga cykelproblemen väldigt tydligt. Och när det snart fryser igen blir det akut...Blött idag, men spårig isgata när det fryser.

Det handlar om att cykelbanorna på sina ställen har fördjupningar i asfalten där det bildas sjöar av smält vatten och moddig snö. När det fryser blir dessa områden väldigt obehagliga att cykla på, med spår som gör det svårt att hålla kursen. Klart ökad risk för omkullkörning, och jag vill inte rekommendera cykelbanorna för den som är minsta ovan och osäker på att cykla.

För flera år sedan ringde jag kommunens tekniska förvaltning och berättade om detta bekymmer. Minns inte den exakta reaktionen, men jag fick intrycket av att man tyckte det var för dyrt att bryta upp asfalten och lägga om cykelbanan, så att det blir bättre avrinning. Kan säga att det maximalt rör sig om 100 meter på Arnöleden i höjd med Tempo-butiken. Men pengar finns, eller fanns, för Arnöledens cykelbana har fått belysning som inte behövs (se tidigare bloggpost) och planen är att fortsätta med mer cykelbanebelysning längs med Arnöleden.

Att få bort dessa fördjupningar i cykelbanan, vore i högsta grad en välgärning, om ni vill att fler nyköpingsbor ska cykla på vintern.

Jag blir uppriktigt sagt rätt förbannad över hur fel kommunen prioriterar här, och att de verkliga problemen möts med tystnad och nonchalans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar