söndag 1 maj 2011

Varning för vägskador - bara för bilar?

På bilvägarna skyltas det som regel ordentligt när vägen är skadad, när det är vägarbeten, gupp eller hål i gatan, som gör att biltrafiken måste se upp.

Men på cykelvägarna här i Nyköping är det inte så noga med varningar. I backen på cykelvägen mot Arnö har det sedan flera veckor tillbaka grävts, då man bland annat lägger nya fjärrvärmerör. Det har legat en metallplatta över rörgraven och det har väl fungerat så där.Men häromdagen hade man tydligen tagit bort gruset som kantade metallplatttan, som skulle göra övergången mjuk från asfalten. Min 15-årige son kom i full fart ned för backen, och körde på den hårda kanten med en rejäl smäll. Punka på bakdäcket. Så det blev till att skruva av bakdäcket, och laga punkteringen (två hål i slangen).

Någon skyltning eller varning om denna farliga övergång fanns inte alls. Och i denna nedförsbacke är det ingen konst att komma upp i över 30 km/tim. Det kunde ha blivit en värre smäll än en punktering...

En liknande situation finns på annat ställe på Arnö. Där har man grävt sig igenom cykelbanans asfalt, asfalten är borta, så det är ett rejält gupp med skarpa kanter. Höll på att köra ner där för någon vecka sedan, men hann väja åt sidan och köra på gräset. Samma sak hände idag, då jag inte hade fokus framåt riktigt.Inte den minsta varningskylt, inga färgglada koner, eller annat som kan uppmärksamma cyklister (se bilden).

Faktiskt rätt illa skött av gatuhållaren som är Nyköpings kommun.

Skulle man behandla bilisterna på samma sätt, och bilisterna körde sänder sina bilar i gropar, så skulle snart insändarsidorna i SN svämma över av ilska kommentarer, och snart skulle saken vara åtgärdad.

Nu är det bara cyklisterna som berörs. Ingen stor och viktig grupp tydligen, eftersom ingen tycks bry sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar