lördag 26 mars 2011

Cykla för klimatet - låt lamporna brinna

Ikväll är det dags för Earth Hour, där vi alla tillsammans ska släcka all belysning under en timme för att visa våra makthavare att vi vill ha handling i klimatfrågan. Jag tänker inte delta. Politikerna vet redan att klimatet är illa ute, och det pågår trots allt internationella förhandlingar för att få fram ett globalt klimatavtal. Det går trögt, men det kanske också beror på att politikerna inte vågar ta i ordentligt, de tror inte att de har folket bakom sig för tuffa klimatåtgärder.

Att släcka lamporna en timme under lördagskvällen ger inte några tuffa signaler, om att vi menar allvar med vår önskan om en radikal klimatpolitik. Det är en totalt bortkastad åtgärd om vi ska visa folklig vrede och vilja att sätta tryck på politikerna. Det är möjligen ett liten symbolisk handling som vi gör för att ursäkta vårt i övriga avseende klimatvidriga liv; våra thailandresor, vårt köttfrossande, vårt ständiga bilkörande osv.

Det krävs tydliga signaler om politikerna ska reagera. Parkera din bil så mycket du kan, och ta cykeln istället när du kan. Tänk till inför varje resa! Kan jag cykla? Måste jag verkligen ta bilen? Fortsätt så inte bara en symboliskt liten timme. Fortsätt, fortsätt, fortsätt...

När politikerna upptäcker att vägarna är ödsliga, medan det är ständig trängsel på cykelbanorna, kommer de nog förstå vad vi vill. Vi vil ha förändring, och det ordentligt. Då kanske steget inte blir lika långt till en radikal klimatpolitik!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar