söndag 20 november 2011

Varför blir inte nya cykelvägen klar?Arnö Strandväg cykelbana, nästan färdig. Inget har hänt sedan i somras.

En bra princip är att först göra de investeringar som ger mest nytta.

En väg som många har nytta av bör väl byggas före en väg som betydligt färre kommer att använda.

Här i min stadsdel Arnö, Nyköping, kan vi se ett exempel på det motsatta. Här bygger kommunen först klart den cykelbana som bara ett fåtal kommer att använda, jag tänker på cykelbanan längs nya Strandstuviksvägen. Den går till villaområdet Örstignäs rätt långt från stan, dit så gott som alla redan åker bil (avståndet till stan cirka 6-7 km).

Däremot cykelvägen Arnö Strandväg har länge legat halvfärdig, i väntan på asfalt och belysning. Den går jättefint att cykla på under barmarkssäsongen. Varenda gång jag cyklar här möter jag cyklister och gående där redan nu. Det fina med Arnö Strandsvägs cykelbana är att många Arnöbor får lite kortare till stan, och slipper dessutom en seg uppförbacke. Även eventuella cyklister till Örstignäs skulle få en trevlig genväg.

Den är så bra, så den skulle kunna locka nya cyklister! Men ändå så är det den nya cykelbanan till Örstignäs som prioriteras, fast den inte tillför alls lika mycket cykelnytta.

Vad är då problemet? Jag ringde kommunens tekniska division, och fick fatt i rätt tjänsteman, och fick faktiskt ett vettigt svar. Jo, dröjsmålet med Arnö Strandväg beror på de speciella markförhållandena i området, som är på en gammal åker intill stranden. Kommunen inväntar att marken ska sätta sig och stabilisera sig. Framåt nästa sommar blir den nya cykelvägen troligen färdig, var beskedet.

Björn Åslund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar