måndag 11 februari 2013

Fortsatt satsning på bilarna, om vissa politiker får drömma

En del politiker fortsätter att drömma om storslagna satsningar på bilarna. Tidningen NY, som Nyköpings kommun ger ut, har låtit de lokala partierna berätta om sina politik och vad de vill. Centern, kristdemokraterna och moderaterna listar Hamnvägens förlängning som ett beslut de vill ta under mandatperioden. Som tur är sitter de inte den styrande majoriteten, ska man väl tillägga.

Kristdemokraten Curt Eriksson hör till de verkligt visionära ;-) Han vill ha bort "onödiga trafikplaneringsåtgärder som bland annat tar sig uttryck i att stadens gator görs smalare". Är inte det närmast en krigsförklaring mot gående och cyklister?

Här har vi tydligen politikerna som inte riktigt hänger med vad som händer i omvärlden. I andra städer försöker man öka kollektivtrafik och cykling, och lyckas rätt bra med det. Biltrafiken har minskat lite i våra städer under senare år, så även i Nyköping, det visar siffrorna från Trafa.

Att då fortsätta drömma om en mångmiljonsatsning på ökad framkomlighet för bilarna känns som ett eko från en förgången tid. Som ett rop från 1960-talet då man verkligen trodde att bilen var framtidens transportmedel och det planeras för stora trafikleder överallt. Nu är vi i framtiden, och har upptäckt vilken katastrof till stadsbebyggelse vi hade fått tack vare alla drömmar om bilar.

Uppenbarligen finns fortfarande många som tycker bilen är det bästa som hänt mänskligheten, och ser rött när de möter åsikter som mina. Som gärna vill ha fri fart, raka vägar, gratis parkering och ohämmad bilism.  Center, kd och moderaterna är där och fiskar röster. Tyvärr har de inte så mycket för det. De flesta Nyköpingsbor är smarta nog att förstå att Hamnvägens förlängning inte är den viktigaste framtidssatsningen just nu.

Tänk framtid, tänk cykling istället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar