måndag 28 oktober 2013

“Bikes vs cars” blir av som film

Dokumentärfilmen Bikes vs cars är i hamn finansiellt. Filmprojektet har dragit in tillräckligt med pengar via Kickstarter.

Ska bli spännande att se om denna film blir lika betydelsefull som den förra filmen Bananas som Fredrik Gertten gjorde. Han uppmärksammade då de vidriga arbetsförhållanden som råder vid de plantager där våra bananer odlas. Han blev stämd för förtal av en stor fruktkoncern. Resultatet blev istället att allmänheten fick inblick i hur illa ställt det är för arbetarna, och fick till följd att försäljningen av rättvisemärkta och kravmärkta bananer fick en skjuts.
Bikes vs cars kommer att handla om hur bilindustrin och vissa politiker fortfarande tror att bilar är lösningen, i en värld som redan idag bångnar under alltför mycket bilar. Men det finns en motrörelse, cyklingen.

Kanske får Fredrik Gertten bilindustrin på sig denna gång också, som kanske kommer att anklaga honom för osaklighet. I bästa fall kan filmen leda till en bra diskussion och viss tillnyktring hos dem som fortfarande tror att mer vägar och fler bilar är lösningen på våra transportbehov. Sådana krafter finns fortfarande, vi behöver bara vända oss mot Stockholm där man fortfarande planerar vidare för den enorma vägsatsningen Förbifart Stockholm, som på många sätt är kontroversiell, eftersom den innebär en jättesatsning på bilsamhället.För övrigt firas “Bilens dag” i dag av Motorbranschens Riksförbund, MRF. Är det något att fira, att våra städer präglas totalt av biltrafik och parkeringsplatser, och att Sveriges största källa till koldioxid-utsläpp är biltrafiken? Katastrofer är inget att fira.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar