måndag 7 oktober 2013

Vad ska vi med alla dessa bilar?

Fler och fler bilar, som dock rullar färre kilometer.
Buskvägen i Nyköping, ofta full av bilar som
står lite halvslarvigt parkerade.

Biltrafiken och körandet krymper, men inte antalet bilar, visar Trafas statistik för fjärde året i rad. Det blir  till och mer fler.

Det märks på min hemmagata, en villagata i Nyköping (se ovan). Ibland en massa parkerade bilar som man måste åka slalom mellan. Vad ska folk med alla dessa bilar, om de används allt mindre, och bara står och skräpar? 

En stilla undran är om inte nästa steg i "peak car" är att även bilägandet minskar. Det kan ju inte vara någon vits att äga bilar som används allt mindre. 

Ett tydligt alternativ till ägandet är bildelning. På många håll, främst i storstäder, kommer nu denna företeelse starkt. Det här bilpooler och hyrbilar, som många upptäcker är ett riktigt bra alternativ. 


Detta lär nog spridas sakta men säkert, i synnerhet när yngre generationer växer upp. Jag tror inte unga idag är särskilt intresserade av själva bilägande, de är nog glada om de kan ha tillgång till en bil när det ibland uppstår bilbehov. 

Förklaringar då till att bilkörandet minskar, men inte antalet bilar? Observationer från min omgivning tyder faktiskt på cyklar. Noterar faktiskt en del bilister som gränsar cyklar och trampar, åtminstone till jobbet. Och jag har en känsla av att detta tilltagit under året.

Men ännu tycks cyklande bilister inte riktig redo att släppa tryggheten i en bil. Ännu står andrabilen kvar hemma framför garaget, som en fallskärm att utlösa den dag vädergudarna är på uselt humör. Men om de funderar några steg till så finns lösningar som gör att de kan kapa bojorna helt. Det finns ju fantastiska friluftskläder som skyddar mot det mesta av busväder, och det finns ju fungerande busstrafik. Eller kanske lift med en granne.

Så det är nog bara en tidsfråga innan också bilarna blir färre.

KÄLLA:
TRAFAS PRESSMEDDELANDE
http://www.trafa.se/sv/Press/Pressmeddelanden/2013-03-27-Bilkorningen-okar-inte-langre/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar