tisdag 31 maj 2011

Problemet är snälla bilister

Rubriken ovan låter helt snurrig, men den har god täckning i verkligheten. Det handlar förstås om cyklisternas beteende, som lokaltidningen Södermanlands Nyheter skrev om den 31 maj.

Det beskrivs som att många cyklister bara far rakt ut i korsningar och när de ska svänga. Man kan utgå att det i mycket handlar om cyklisterna som ska korsa bilvägar på övergångsställen eller cykelvägar. Det är en klar källa till irritation då en del cyklister bara trampar rakt ut. De bryter solklart mot reglerna, eftersom cyklisterna ska lämna företräde till bilarna. När det gäller gående är reglerna annorlunda, bilisterna ska lämna företräde.

Men det finns en förklaring till detta cyklistbeteende, som inte bara handlar om nonchalans. Jag utgår från mig själv i detta fall. I många år försökte jag följa denna regel, så när jag cyklade mot ett övergångsställe, saktade jag in för att släppa före bilisterna. Men väldigt ofta blir reaktionen från den snälla och välmenande bilisten att bromsa in. Då bromsar jag också in, för att bilisten ska komma före. Till slut står bilen still, och jag också. Jag väntar eftersom bilen har företräde, vinkar att den ska köra. Bakom den stillastående bilen börjar det nu blir fler stillastående bilar. Situationen blir närmast löjlig, när jag står och väntar på att bilisten ska vakna. Bilsterna bakom tycker jag nog är en otacksam jävel, som bara bidrar till att stöka till i trafiken.

Nu har jag dock tröttnat på det här tjafset, jag trampar över om det finns minsta lucka i strömmen av bilar, fast jag inte borde. Säkert är jag en av de där cyklisterna som bilisterna retar sig på.

Jättetrevligt att Nyköpings bilister är så hänsynsfulla, men det räcker med att ni saktar in ordentligt vid övergångsställen om det kommer cyklister, så ni har en chans att stanna. Men ni behöver inte lämna företräde.

Sannolikt vore det bättre med lagändring, så att cyklister får samma status som gående vid övergångsställen. Då visste vi att bilisterna stannar, men vi var ändå tvungna att vara försiktiga i korsningar, för vi vet det finns bilister som missar.

Till sist vill jag bara säga att 99 procent av Nyköpings bilister ändå är riktigt hänsynsfulla mot oss cyklister.

1 kommentar:

  1. Intressant läsning som vanligt. Känner igen mig i både bilisternas och cyklisternas sits. En lagändring hade nog inte varit helt dumt.

    mvh patrik

    SvaraRadera