söndag 25 september 2011

Ockelbo har elcykel - Nyköping har tjänstebilar. Är vi lite efterblivna?

Det är mycket prat om elbilar, om att det ska bli framtidens fordon. Men få verkliga elbilar syns på vägarna. Tycks mest som prat från en bilbransch som vill verka lite grönare än den är.

I det tysta är det ett annat elfordon som börjat ta plats i trafiken. Det börjar rulla en del elcyklar på våra gator. Med en liten elektrisk hjälpmotor blir cyklandet mycket lättare. Man trampar som vanligt, men det går lättare än en vanlig cykel, och man kan komma upp i 25 km/tim.

Jag har testat elcykel en gång, en kortare sväng. Helt klart en trevlig upplevelse. Kanske inget för den som vill ha motion, men en klar fördel är att man knappast blir svettig när elmotorn tar mycket av framdrivningen.

Det är inte svårt att finna signaler om att elcykeln börjar få viss spridning. Hittar åtskilliga rapporter om att försäljning av elcykeln börjar ta fart. Läser om en cykelbutik i Borås som uppger att var tionde såld cykel är en elcykel. I Nyköping säljer Bjöörns cykel ungefär ett dussin elcyklar om året.

Fick tipset om att det kan vara intressant med elcyklar som tjänstecyklar inom den kommunala sektorn. Jag googlade och resultatet blev en smärre lavin med kommuner med elcyklar för tjänsteuppdrag.

Jag hittade:
Nynäshamn
Lilla Edets kommun
Lidköping
Båstad
Ockelbo kommun
Tyresö kommun
Tranås kommun kan man t o m hyra en elcykel.
Arboga kommun
Varbergs kommun
Fagersta kommun
Värnamo upphandlar 10 elcyklar
Lerum
Gävle
Kils kommun
Malmö har köpt 30 elcyklar
Ulricehamn
Östersund
Jönköping
Ronneby
Norsjö kommun

Men inte Nyköpings kommun.

Ska det vara så att Ockelbo har elcyklar, men inte Nyköping? Här är det tjänstebilar som gäller, vanliga bensin- och dieseldrivna. Rena 1900-talet. Vi blir ju totalt omsprungna av andra kommuner som förstår utvecklingen. Vi framstår ju som snart som lite efterblivna i vår oförmåga att få fart på cyklingen i Nyköping.

Alltså dags att titta på elcyklar för de kommunala förvaltningarna. Fungerar det i andra kommuner fungerar det i Nyköping. Det borde vara ett alldeles utmärkt alternativ till tjänstebil för åtskilliga kortare resor.

1 kommentar: