fredag 20 april 2012

Inga fler löjliga bilresor i Nyköping?


Nyköping kommun kommer att avsätta 50.000 kr (om kommunstyrelsen fattar beslut 23 april ) för att få fart på intresset för cykling i stan. Dessa pengar ska i huvudsak gå till påverkan, alltså för att vrida till attityden till cykling. Inte någon större summa, så det gäller verkligen att satsa på något som ger utdelning.

Det är bara att hoppas att det inte blir trista och präktiga kampanjer, typ “du cyklar väl med hjälm”, eller “din hälsa blir bättre med cykel”, “du sparar pengar och tid med cykeln”. Sånt känner de flesta till, ändå envisas de med bil. För att bryta bilkramandet krävs lite tuffare artilleri, som humor eller provokation.

En smart kampanj som körts i några av landets sydligaste kommuner är “Inga löjliga bilresor”. Kampanjen går ut på att folk får skicka in beskrivningar av sina onödigaste och löjligaste bilresor. Efter att ha läst en del exempel, vet jag inte om man ska skratta eller gråta. Kul är att bilisterna ändå har insikt och vågar dela med sig av sina totalt onödiga bilresor. Men sorgligt att se hur hårt bilbereondet är.

Ett exempel jag hittade:
“ Ta hunden i bilen, köra 5 min för att komma dit man vill rasta hunden. En sträcka som hunden gärna gått och människan hade behövt gå. Sitter alldeles för mycket på asset. “ 
Såna historier blir snackisar, och får nog en och annan bilist att tänka till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar