onsdag 18 september 2013

2 bilar eller 1 bil + cykel, hyrbil, taxi, buss

På väldigt många villauppfarter här i Nyköping står det två bilar. Som behövs för att få vardagen gå ihop, för köra de några få kilometer till jobb, fritid, små ärende och lite annat. I en del fall tror jag det är alldeles sant att man behöver två bilar, men verkligen inte alltid.

Men eftersom vi sitter fast i biltänkande, så har många svårt att få kännedom om alla alternativ som skulle göra den ena bilen onödig. Tack vare att vi köper många bilar så är det bil-branschen som sitter på pengarna, som kan styra media, marknadsföring och opinion. Därför får alla alternativ till mass-bilismen också svårt att få fäste i våra medvetande.

Räcker med en bil - om man
har koll på alternativen.
Jag är ganska säker att många familjer skulle kunna sälja sina ena bil, om de verkligen satte sig i vilka alternativen kan och hur de fungerar. De skulle slippa pynta ut minst 2000-3000 kr i månaden på en andra bil. Fast de skulle förstås ha utgifter för alternativen, men knappast i den storleksordningen.

En bra cykel med många växlar kanske kostar ett par tusenlappar kr om året, om man räknar inköp och service. Den klarar lätt resor på upp till en halvmil. Alltså det mesta inom Nyköpings stad.

En elcykel kostar kanske 10000 kr i inköp, och är ett bekvämt alternativ för den tidigare bilburne som kanske inte riktig orkar trampa en vanlig hoj, och som vill trampa lite längre utan att komma fram svettig.

Vi har en hyfsad busstrafik här i stan. Passar inte alla, och inte till allt. Men till en del resor alldeles utmärkt. Enstaka biljetter är rätt dyra, men utnyttjar man rabattkort och lär sig biljettsystemet, så går det att spara pengar. En ungdom som åker buss, för ett par hundra kronor i månaden, vad är det mot att du ständigt måste skjutsa denna till olika aktiviteter.

Kunde vi få hit några bilpoolsföretag till Nyköping, så kunde säkert pool-bilen vara ett bra alternativ för många andra-bilar. Något som närmar sig bilpool, är hyrbilar. Det finns säkert ett tiotal företag här i stan som hyr ut åkdon.

Taxi då. Säljer man sin andrabil så kan det nog inte svida att åka taxi 4-5 gånger i månaden, när man verkligen behöver en snabb motoriserad transport. Du har fortfarande pengar över till några flaskor champagne varje månad. Och slipper bekymret med bil nr 2.

Det är nog inte bristen på alternativ till två bilar som sätter käppar i hjulet, för den som vill leva lite mer bil-snålt. Det är nog bristen på fantasi. Eller kanske bristen på vilja. Man kanske vill ha två bilar, för att visa upp, så det är tydligt att man har det gott ställt och har råd. Fast det där med bilen som status-symbol, är inte det lite ute? För en del börjar istället kroppen bli status-symbol, alltså att man är vältränad och ser fräsch ut. Då är knappast bil ständigt förstahandsvalet....Inga kommentarer:

Skicka en kommentar