söndag 31 mars 2013

Hur var det med säkerhetstänket här, Nyköpings kommun?


Papperskorgen på bilden ovan må vara en liten detalj, utmed cykelbanan. Men dess placering visar hur illa det kan vara med säkerhetstänket kring cykelbanorna.

Den är nyligen uppsatt på en lyktstolpe vid cykelbanan från Arnö mot stan, den lilla bit av cykelbanan som man nyligen flyttade. Den sitter vid slutet av lång nedförsbacke, där cyklister in mot stan ska svänga höger (åt vänster på bilden), vilket för med sig att de stryker ganska nära papperskorgen. Vill man inte tappa fart så måste man gena i kurvan, och ju mer man genar desto närmare kommer man papperskorgen. Och tappa fart är något som cyklister instinktivt försöker undvika. Så här kommer många att susa alldeles intill.

Det behövs nog ingen större fantasi för att förstå vilken smäll en cyklist med otur skulle drabbas av här. Den insikten fanns nog inte när papperskorgen monterades av någon anställd vid kommunen. Jag avstår från någon utläggning om denna persons kunnande och insikt om säkerhet kring cykelbanor. Tycker att placeringen får tala för sig själv.

Nu är denna placering så illa, så jag kommer att felanmäla den till kommunens Tekniska Förvaltning (mail går iväg idag till tekniska.divisionen@nykoping.se). Denna papperskorg ska flyttas, då den är en allvarlig säkerhetsrisk.

Här på bloggen kommer jag att rapportera hur kommunen hanterar detta ärende. Ska bli intressant att se hur snabbt man agerar.

2 kommentarer:

  1. Dom får väl flytta och vinkla den istället, så att det blir en holländsk cykelpapperskorg.

    SvaraRadera
  2. Ta bort lyktstolpen också,folk kan ju cykla nära och krocka med den.

    SvaraRadera